20
H, máj.

„Edzenek” a borbírák

Mozaik

Január 8-án elkezdték a szakmai felkészülést a Dombóvári Kertbarát Egyesület bírái a februárban megrendezésre kerülő 35. helyi borversenyre. A minősítők három alkalomból álló képzésen bővítik tudásukat és gyakorolják a minták értékelését.

A Tinódi Házban tartott első tréningen fehér, rozé és vörös nedűket kóstoltak meg a tapasztalt szőlősgazdák. Kovács János okleveles borszakértő hallgatóságának arról beszélt, hogy a pohárba töltött mintákat előbb a színűk, a csillogásuk és a tisztaságuk ellenőrzéseképpen szemrevételezik, majd megszagolják azok illatát, végül megízlelik az aromáját. A bírálat során kiderül az, hogy a borok készítése, érlelése, kezelése és tárolása közben a vincellérek hibákat követtek el, vagy megfelelően végezték a különböző technológiai folyamatokat.
Király Gábor, a Dombóvári Kertbarát Egyesület elnöke elmondta, hogy évente mintegy 100-120 mintát neveznek a minősítésre a szőlősgazdák. Azok egész éves tevékenységéről mondanak véleményt értékelésükkel a bírálók, akiknek ezért nagyon oda kell figyelniük arra, hogy miként végzik a munkájukat.
 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.További információ a sütikről (cookieról):Elolvasom.

  
Info