Az év borásza: Páldi Ede

Mozaik

Március 21-én értékelte a Dombóvári Kertbarát Egyesület által felkért zsúri a helybeli szőlősgazdák által készített borokat.

A Tinódi Házban összegyűlt bírók a „nedűk” színét, tisztaságát, illatát és ízét tesztelték. A zsűri elnöke a szekszárdi Ferenc Vilmos volt, aki sokadszor tett eleget a megtisztelő felkérésnek. A Magyar Borakadémia tagja a minősítést követően elmondta, hogy a szőlőtermés szempontjából 2017-et a rendkívül kedvező időjárás miatt a szakma kikiáltotta az évszázad eddigi legkiemelkedőbb esztendejének. A csapadék, valamint a napsütés időbeli eloszlása és mennyisége ideális volt arra, hogy a tőkéken szépen fejlődjenek a fürtök, amiket a különféle betegségek is elkerültek. A korai érésű fajták közül az irsai olivér, a cserszegi fűszeres és a chardonnay hozta a legjobb eredményt. A késői szüretelésű szőlőket a szeptemberi esőzés miatt az ideális időpontnál korábban kellett leszedni, ami miatt a zamatanyag és a mustfok nem tudott optimálisan kifejlődni, így az ezekből készült borok többsége a kelleténél „vékonyabb”.
Az idei bírálat eredményhirdetését március 24-én tartották a Tinói Házban. Elsőként a Dombóvári Kertbarát Egyesület elnöke, Kovács János ismertette a zsűri véleményét a kóstolt 112 nedűről, majd a civil szervezet vezetőségi tagjaival közösen kiosztotta a minősítést tartalmazó okleveleket. Az 55 vörös bor közül Kovács János 2016-os vegyese érdemelte ki a legjobb vörösbornak járó díjat. A 43 fehér bor mezőnyében a Boda István által tavaly készített rizlingszilváni kapta a legmagasabb pontszámot. Ugyanő vihette haza a legjobb rozéért járó elismerést is a szintén 2017-es évjáratú vegyeséért. Az esztendő borásza címet Páldi Ede vehette át, aki több évtizede nagy gonddal műveli a szőlőkertjét.
Az eredményhirdetés után borbál vette a kezdetét, melyen a gazdák és hozzátartozóik hajnalig mulattak.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.További információ a sütikről (cookieról):Elolvasom.

  
Info