16
H, szept.

Balatonlellére, Villányba, Dörgicsére és Pécsre látogattak a hobbikertészek

Civil szféra

A város önkormányzatának a helybeli civil szervezetek részére nyújtott idei támogatását felhasználva a Dombóvári Kertbarát Egyesület tagjai a nyáron több olyan programot szerveztek, melyek jelentősen bővítették a résztvevők szakmai ismereteit.

Elsőként Balatonlellén a XX. Országos Szőlőtermesztési és Borászati Tanácskozáson járt a társaság, ahol többek között a tavaly készített „nedűk” értékeléséről, a musterjesztés legújabb módszereiről, valamint korszerű növényvédelmi technológiákról kaptak tájékoztatást. Az ismeretterjesztő előadások után pezsgő- és borkóstoló keretében a dombóvári kertművelők is köszöntötték az életműdíjas helybeli vincellért, Garamvári Vencelt.
Villányban - az ország egyetlen mediterrán-jellegű történelmi borvidékének központjában - a közelgő szüret előtti helyzetképéről és az előkészületek legfontosabb teendőiről volt szó. Az Ördögárok-dülőben a gépi művelésre és betakarításra telepített, környezetkímélő növényvédelmi technológiával művelt szőlőültetvényeket tekintették meg a résztvevők.
A Balaton-felvidéki Dörgicsén és Mencshelyen a Kocsolai Termelőszövetkezetben korábban hosszú ideig növényvédelmi szakmérnökként dolgozó és jelenleg gyümölcs-, szőlő-, valamint gabonafélék termelésével foglalkozó, valamint borászattal is rendelkező mezőgazdasági vállalkozó, Isó László látta vendégül birtokán a kirándulókat. A szakmai program mellett a nagyvázsonyi Kinizsi-várat is felkereste a csapat.
A baranyai megyeszékhelyen a Pécsi Tudományegyetemnek a 70 éve alapított Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetét kereste fel a gárda. Ott elsősorban a csemegeszőlő-fajtaválaszték bővítéséről, a növény-egészségügyi szabályozás változásairól, illetve a lombtrágyákkal történő tápanyagellátásról hangzottak el tájékoztatók, majd a szakemberek bemutatták az érdeklődőknek a telepítésre javasolt hagyományos és új szőlőfajtákat.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.További információ a sütikről (cookieról):Elolvasom.

  
Info