Édeskés ízű szakrális italt kóstolhattak az érdeklődők

Kultúra - Művészet

A Helytörténeti Gyűjteménybe szeptember 6-án ellátogatók az oszétek szent söréről és annak készítéséről hallhattak ismeretterjesztő előadást és vehettek részt főzési bemutatón.

Dr. Szabó Géza, a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeum főmuzeológusa elmondta, hogy a Kaukázus északi lejtőin elhelyezkedő Oszétiában a bronzkor óta szinte változatlan formában készítik az enyhe alkoholtartalmú, szakrális italt. A családok által féltve őrzött és generációról generációra továbbadott ősi recept szerint a megtisztított árpához tiszta vizet, komlót, cukrot, valamint különleges ízesítő anyagokat adnak és rézedényben főzik mintegy négy órán keresztül. Azt követően legalább egy napig érlelik ahhoz, hogy fogyasztható állapotba kerüljön.
Az Oroszországhoz tartozó Észak-Oszétia-Alánia köztársaságból ezalkalomra érkezett Róza Boriszovna Tandelova és Larisza Muxtarova Hekilaeva arról beszélt, hogy szülőföldjükről hozták magukkal a sörfőzéshez szükséges alapanyagokat, melyeket az elmúlt napokban megfelelően előkészítettek. A főzés folyamatát is bemutatta a két hölgy. Az utóbbi arról is beszélt, hogy náluk a katonák érdemeik elismeréséül régen nem kaptak kitüntetéseket, hanem a vezérek egy-egy különleges csészével ajándékozták meg a legkiválóbb harcosokat, akik aztán abból itták a sört.
Az édeskés ízű italt aztán a Helytörténeti Gyűjtemény kertjében összegyűltek kóstolták meg először, majd azt a másnapi Karthago-koncert közönsége és szeptember 8-i „Hat vár hat rád”-túra több mint 200 résztvevője is megízlelhette a szigeterdei végállomáson, a Szuhay Sportcentrumban.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.További információ a sütikről (cookieról):Elolvasom.

  
Info