18
K, dec.

A kecsketejből készített Capella sajtok remekek

A rangos elismerésről szóló oklevelet Papp Zoltánné vette át

Közélet

Egy dombóvári vállalkozás termékei is kiérdemelték a „Magyar Kézműves Remek” címet, amit nemrégiben a Szakmák Európa-bajnoksága - az Euroskills - helyszínén, a budapesti Hungexpo vásárközpontban adtak át.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a díjátadó ünnepségen köszöntőjében azt emelte ki, hogy szervezetük 2001-ben indította el a „Magyar Kézműves Remek”-pályázatot a hazai kézműves hagyományok és termékek népszerűsítése érdekében.
- A hivatásukban elkötelezettek minden évben tudnak új dolgokat alkotni - mondta Parragh László. - Idén érkezett az eddigi legtöbb, összesen 123 pályamű, melyek közül 47 kapta meg az elismerést, három pedig elnöki aranyérem díjazásban részesült. 
György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a kormány új fejezetet nyitott a hazai gazdaságban, annak növekedése eszköz az életminőség javulásához. Az általa képviselt tárca a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával közösen azon dolgozik, hogy olyan környezetet teremtsen, amelyben a különféle termékekhez hozzáadott érték növekedni tud és a kreatív ötletekből innovatív vállalkozások sarjadnak. A díjazott kézműves termékek előállításuk és használatuk bemutatásával bővítik az ország, egy-egy régió turisztikai programkínálatát, hozzájárulnak a magyar imázs erősítésére alkalmas igényes termékek kereskedelmi választékának szélesítéséhez, minőségi színvonalának emeléséhez, a kulturális örökség sajátos közvetítéséhez.
A„Magyar Kézműves Remek”-díjakat az államtitkár mellett Horváth Vilmos,  a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara turizmusért felelős alelnöke és Fekete Balázs, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kézműipari alelnöke adta át.
A magas színvonalú és művészi kivitelezést ötvöző kézműipari termékek elismerésére szolgáló „Magyar Kézműves Remek”-díjat a dombóvári Papp Gergely és Papp Zoltánné is kiérdemelte a kecsketejből készített „Capella” elnevezésű termékeivel, így jogosultak lettek arra, hogy különböző sajtjaik csomagolásán feltüntessék a megkülönböztető címet.

A vállalkozás
Ausztriából származó alpesi kecskéket tart és tenyészt, melyek kimagasló tejtermelési eredményeket produkálnak és a modern tartási technológiákat jól viselik. A tulajdonosok azt vallják, hogy prémium minőségű terméket csakis kiváló alapanyagból lehet készíteni, ezért az állatokkal etetett takarmány tulajdonságaira és felhasználásának megfelelősségére kiemelt figyelmet fordítanak, az állomány számára nyugodt és kiegyensúlyozott környezetet biztosítanak istállójukban és legelőiken. A fejést sajtáros fejőgéppel végzik és a lehető legrövidebb időn belül meghatározott hőmérsékletre hűtik a tejet. Azt hetente kétszer dolgozzák fel. Berendezéseiket kifejezetten az előállítani kívánt termékekhez válogatták őket. A Gunarasfürdő felé vezető út mellett található üzemük felszereltsége lehetővé teszi azt, hogy biztonságosan egyenletes minőségű sajtokat készítsenek. Az érlelt natúr kemény sajtjaikat legalább egy hónapig érlelik szabad levegőn, amelynek befejeztével azok viaszos bevonatot kapnak. A natúr félkemény típusú natúr, chilis, pirított hagymás, medvehagymás, metélőhagymás, borsos, provancei fűszerkeverékes, fokhagymás, köménymagos, lestyános, kapros, olívabogyós és vörösboros ízesítésű sajtjaik közül az előbbi hármat füstölik is. Lágy termékeiket natúr, medvehagymás és kapros kivitelben kóstolhatják meg vásárlók. A készítők azt javasolják, hogy fogyasztás előtt érdemes a Capella márkanévvel forgalomba hozott sajtjaikat körülbelül fél-egy órán át szobahőmérsékleten pihentetni, hogy azok igazi élvezeti értékét és ízvilágát megtapasztalhassák.

 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.További információ a sütikről (cookieról):Elolvasom.

  
Info